woensdag 30 april 2008

Ze krijgen les over gezond eten






Ondertussen thuis aan tafel:

'Papa, ik moet drink melken drinken per dag!'
'Ahja? Melken?'
'Ja', knikt mijn bijna zesjarige.
'Ja, melk of yoghurt of kaas of iets anders dat van melk gemaakt is.'
Ik knip en hij gaat verder.
'Ja, want daar zit calcium in en dat is goed voor onze botten.'
'Aha, ok, ik zal je een glaasje melk geven bij je pannenkoeken.'
'Euh, maar ik wil die pannenkoeken niet.'
'Nee? Maar je eet dat toch graag?'
'Ja, maar ik moet ook drie groentes eten.'
'Drie?'
Hij zucht diep en probeert te besluiten of papa het echt niet weet of gewoon dom is.
'Ja, drie groentes per dag.'
'Drie porties?'
'Ja!', weer die zucht, maar deze keer omdat hij beseft dat ik mee ben.
'Wel, ik zal er in de toekomst aan denken, maar eigenlijk eten wij best wel veel groentjes, maar eet nu je pannenkoek maar op. Trouwens, tomaten, die zijn rood en wortels oranje. Zijn dat dan ook een GROENtes?'
Hij rolt met zijn ogen en begint maar stilzwijgend aan zijn pannenkoek.

dinsdag 29 april 2008

Op tijd?

Je hoort wel eens zeggen 'eens een dief altijd een dief', maar de variant 'eens te laat, altijd te laat' is nog niet opgenomen in de Vandale, alhoewel het misschien wel zou mogen.

We hebben de kwalijke reputatie altijd (een beetje) te laat te komen. Volgens mijn vrouw is dat omdat ik geen interesse en/of respect heb voor haar afspraken en voor de afspraken die ik maak is dat omdat ... IK(!) mijn tijd slecht inschat!

Voor een deel zal ze wel gelijk hebben. Voor sommige dingen vind ik het minder belangrijk op tijd te zijn. Als men zegt 'Ach, kom maar tegen de middag' of 'kom maar rond 15u', wel dan zie ik dat meestal breder dan diegene die het zei.

Er zijn er dus ook al die zeggen kom maar tegen tweeën als ze ons op locatie willen hebben rond drieën, maar dat vind ik eerlijk gezegd een systeem dat gedoemd is om te mislukken op lange termijn.

Op mijn werk kom ik ook steevast de academische 5 minuutjes te laat, maar dat is niet zo erg. Omdat goed te maken ga ik dan ook 5 minuten vroeger terug naar huis. Maar dat is wel effe anders thuis op een schooldag. De kids moeten op tijd op school zijn. We wonen op de spreekwoordelijke steenworp van school en als je 100m ver kan gooien zelfs op een echte steenworp. En toch is het 's morgens steeds een gevecht om er op tijd te geraken.

Laat het duidelijk zijn. Dit is GEEN verwijt aan het adres van mijn teerbeminde vrouw, ook al zijn ze 99% van de tijd WEL op tijd op school als ik 's morgens thuis ben ;-)

Je kunt het wel stelen zenne, nen overactieve ADHD met zijn bijna 6 jarige volgeling die alles doen behalve hetgene ze moeten. Stuur ze alleen naar beneden om te eten, terwijl je je gezicht natmaakt en ze zitten gegarandeerd naar een DVD van Harry Potter te kijken. Zeg je tegen de kleinste om zich aan te kleden en ga je ondertussen tanden poetsen dan staat die gegarandeerd 5 minuten later nog in zijn adamskostuum. Je geeft hem nog eens duidelijke instructies (kleed je aan of ge gaat in uw bloot gat naar 't school!), en legt ondertussen je haren terug in de juiste plooi.

Yep, je raad het al, hij is in staking. Want verzoeken die niet in drievoud zijn, met poeslieve stem, zonder ultimatums en vergezeld van de verzekering dat hij vanavond 25 uur computer mag spelen, wel die worden nog sneller met een stakingaanzegging beloond dan dat de NMBS het kan.

Het is een hele job om ze gewassen, gekamt, tandgepoetst, van ontbijtgranen en propere zakdoek voorzien om 8u27 buiten gewerkt te krijgen, zodat ze om 8u30 op school zijn. En dan moet moeder de vrouw ook nog eens op een redelijk uur de collega's vervoegen.

Persoonlijk kies ik voor 'de schop onder hun kont/ik sla koppen tegen mekaar als ge niet op tijd zijt'-aanpak, maar ik moet zeggen ook dat lukt niet altijd. Het ouderlijk DNA is duidelijk aanwezig hier ;-)

Om maar te zeggen, ze waren gisteren te laat om diverse redenen en de madam des huizes kreeg mevrouw (!!) de directeur aan de telefoon om diezelfde reden. Haar jeugd stak waarschijnlijk weer even de kop op.

't Is om die reden dat mijn ega samen met mijn allerliefste ADHDertje een reddingsplan hebben opgesteld. Straks treed het in werking. Ik ben benieuwd!