woensdag 14 februari 2007

De specialist en de onderhandelaar

Gisteren moest ik met Pieter nog maar eens naar de specialist neus, keel maar vooral oren. Pieter hoort niet (veel) meer. Vorige zomer in augustus had ze voor de 3de keer diabolo's oftewel 'buiskes' in zijn oren gestoken. Om één of andere reden verzamelt hij zoveel vocht achter zijn oren, telkens hij verkouden is, dat hij het grootste deel van zijn gehoor verliest. Vergelijk het een beetje met onder water proberen te horen. Zijn geluk/ongeluk is dat zijn trommelvlies zo snel herstelt, dat het op een wip en een gauw die dingetjes er terug uit duwt.

We moesten aan de andere kant van Sint Niklaas zijn om 16u20 en aangezien Wouter om 17u30 op de pianoles moest zijn liet ik hem thuis wegens 'we geraken toch niet op tijd terug'. Dat achterlaten gebeurde met de nodige regels en afspraken. Huiswerk moest eerst gedaan worden, volledig, geen uitzonderingen. Hij moest om 17u25 vertrekken naar de les en ik wou dat hij perfect gehoorzaam was, want hij zou samen met mijn 81 jarige grootmoeder thuisblijven.

Net voor we vertrokken keek ik in zijn agenda en zag dat hij een massa werk had. De juf was maandag naar een studiedag gemoeten en had haar kinderen een aantal taken gegeven. Waarschijnlijk had hij dat aanzien als vrijblijvend en had hij er weinig of niets van gemaakt. Daarom had ze dinsdag dan maar in fluo stift gemarkeerd wat hij tegen donderdag thuis moest maken. Toch begon hij al snel te onderhandelen.

'Mag ik PlayStation spelen wanneer het af is?'
'Daar zal geen tijd meer voor zijn. Je hebt amper een uurtje voor al dat werk'
Zijn tempo kennende was dit werk voor 2 uur, iets wat een ander misschien 45 min over deed.
'Ach, echt wel zenne'
'Ok, als er tijd is mag je, maarrrrr ... Als je je overgrootmoeder in de luren legt door te zeggen dat je taken allemaal gemaakt zijn om PS te kunnen spelen, krijg je een PS- en Tv-verbod voor drie dagen! Ok?
'Ok!'

Het was exact 17u25 toen ik de oprit opdraaide. Hij vertrok juist. Alles was af én hij had al PS gespeeld. Ik heb de tijd niet meer gehad om het na te kijken, maar dat doe ik deze middag zeker. Ik hoop voor hem dat hij alles gedaan heeft zoals het hoort.

En wat zei de specialist? We mogen met Pieter maandag terug naar het hospitaal. Nieuwe 'buiskes', nieuwe oren zeggen we soms wel. Wie weet, misschien 'masjeren' deze beter dan de oude!